Arbejdsskade under hjemmearbejde – er et fald i hjemmet under hjemmearbejde en arbejdsskade?

12. februar 2025

Arbejdsskade under hjemmearbejde  – er et fald i hjemmet under hjemmearbejde en arbejdsskade?

Afgrænsningen mellem arbejdsskader og fritidsskader har de seneste år tiltrukket sig en større interesse, idet private og arbejdsmæssige aktiviteter knyttes tættere og tættere sammen i forbindelse med, at hjemmearbejde er blevet mere almindeligt. Men hvornår anses en skade i hjemmet under hjemmearbejde for en arbejdsskade? Er et fald på vej til eller fra kaffemaskinen i hjemmet en arbejdsskade? Læs med herunder. 

Østre Landsret har i en afgørelse fra juni 2024 fastslået, at en arbejdstagers fald i hjemmet under hjemmearbejde var en arbejdsskade. Afgørelsen er dog blevet anket, og Højesterets endelige stillingtagen til problemstillingen afventer således. 

I sagen arbejdede arbejdstageren, efter instruks fra arbejdsgiveren, hjemme men havde ikke af arbejdsgiveren fået oplyst, hvordan hendes hjemmearbejdsplads skulle indrettes. Arbejdstageren faldt i forbindelse med, at hun under udførelsen af sit arbejde ville lave kaffe, og derfor rejste sig fra sin hjemmearbejdsplads og gik ud for at tænde kaffemaskinen i sit køkken, hvorefter hun ville gå tilbage til sin hjemmearbejdsplads. Der var i sagen enighed om, at det havde en naturlig forbindelse med arbejdet, at arbejdstageren ville lave kaffe. Det var her uden betydning, om arbejdstageren snublede over sine egne ben eller faldt over en kasse på gulvet, da hun gik tilbage mod sin hjemmearbejdsplads fra sit køkken.

Sagen viser, at et fald i hjemmet under hjemmearbejde kan være en arbejdsskade, selv om faldet sker i forbindelse med, at arbejdstageren bevæger sig væk fra sin arbejdsplads i hjemmet. Hvis skaden sker på en fridag, kan det være anderledes. Dette ses i en sag fra Højesteret fra 2024, hvor en arbejdstager på en fridag flyttede sit arbejdsbord fra sin hjemmearbejdsplads, og ulykke i hjemmet i forbindelse hermed ikke blev anset som en arbejdsskade.  

Højesteret fastlagde i sagen et generelt udgangspunkt, når det kommer til vurderingen af, hvornår en ulykke på en hjemmearbejdsplads i forbindelse med indretningen heraf kan anses som en arbejdsskade. Udgangspunktet er, at ulykken ikke kan anses for en arbejdsskade. En undtagelse hertil forudsætter ifølge Højesteret, at den tilskadekomne godtgør, at handlingen havde en nødvendig eller naturlig forbindelse til arbejdet. Herudover havde det i afgørelsen betydning, om arbejdsgiveren havde indflydelse på, om arbejdsbordet skulle flyttes, og hvor i hjemmet bordet var placeret. 

Ud fra ovenstående praksis kan det udledes, at du som arbejdsgiver kan stille dig stærkere i tilfælde af arbejdsskade ved hjemmearbejde ved at opstille tydlige retningslinjer overfor arbejdstagerne. Ifølge retningslinjerne, er der tale om tydlige retningslinjer, når retningslinjerne fremgår af 

  1. personalehåndbogen, 
  2. ansættelseskontrakten eller 
  3. anden kontrakt/politik, som virksomheden har med medarbejderen. 

Der er derimod ikke tale om tydlige retningslinjer, hvis 

  1. virksomheden alene opfordrer eller anbefaler indretning, 
  2. generelt henviser til anbefalinger eller 
  3. alene stiller arbejdsudstyr til rådighed.

Kontakt Roesgaard, hvis du som arbejdsgiver vil have hjælp til at stå stærkest muligt i tilfælde af skadetilfælde i hjemmet under hjemmearbejde. 

Kontakt

Christoffer Seeberg Dichmann

Christoffer Seeberg Dichmann

Specialist i ansættelsesret

41 11 99 27  ·  csd@roesgaard.dk