Gratis softwarerobotter til alle virksomheder

5. maj 2021

Gratis softwarerobotter til alle virksomheder

Fra september 2021 vil alle Windows-brugere som en del af standardpakken have installeret softwarerobotter. Det giver virksomhederne nye muligheder for at automatisere forretningen yderligere, og allerede nu er det muligt gratis at downloade programmet og skabe ”digitale medarbejdere”.

Alle Microsoft Windows 10-brugere kan nu gratis downloade Power Automate Desktop (Microsofts robotprogram), og fra september 2021 vil opdatering af Windows-programmet automatisk blive rullet ud til alle brugere.
 

Microsoft vil gøre softwarerobotter til standard

I 2020 gjorde Microsoft sin entré på robotmarkedet. Softwarerobotterne, også kaldet RPA (Robotic Process Automation) eller ”kontorrobotter”, har været fremme i mange år, men med Microsofts indtog på markedet vil det for alvor give muligheder for alle virksomheder. Softwarerobotter er ikke længere primært for store virksomheder, men også små- og mellemstore virksomheder vil kunne skabe deres egne ”digitale medarbejdere” i form af softwarerobotter.
 

Softwarerobotter løser gentagne opgaver

I al sin enkelthed imiterer softwarerobotter den måde, hvorpå en medarbejder betjener virksomhedens IT-systemer. Softwarerobotten er en virtuel assistent, der bl.a. kan logge ind, indtaste, beregne og indsamle data. Fordelene ved en softwarerobot er, at den arbejder hurtigere end mennesker og arbejder 24/7, samtidig med at kvaliteten opretholdes og måske endda forbedres/fejl minimeres. Processerne tager blot udgangspunkt i faste forretningsregler, der kræver relativt få vurderinger og beslutninger

Softwarerobotter er ikke bare avancerede Excel-makroer, da softwarerobotter har flere funktionaliteter og er nemmere at ”kode”. Det at bygge softwarerobotter betegnes almindeligvis ikke som kodning eller programmering, da det er mere simpelt og består af byggeklodser. Softwarerobotter bygges op af små byggeklodser, som er de forskellige kommandoer, robotten skal udføre. Programmet skriver så selv den rette kode i programmet, uden det er nødvendigt at kode robotten. Det kaldes populært ”low code”-automatisering.
 

Softwarerobotter kan meget, men ikke alt

Standardiserede arbejdsrutiner med mange gentagelser findes i mange organisationer, og softwarerobotter er skabt til at løse de opgaver. Softwarerobotterne arbejder gennem et User Interface på samme måde som en medarbejder (f.eks. Browser, ERP) og fungerer i sammenhæng med andre systemer (kan interagere med browser, ERP, Office osv.). 

Eksempler på softwarerobotter kan være:

  • Bogføring af timeregistrering – Automatisk indhentning af medarbejdernes tidsregistrering, som videresendes i ERP-systemet og til virksomhedens lønsystem.
  • Salgsordrer – Robotten tjekker og behandler indkomne salgsordrer automatisk, og en produktions- eller plukordre dannes med det samme.
  • Levering og indkøb – Robotten følger løbende op på, om indkøbte ordrer er blevet leveret, og om ordrer er fejlfri i forhold til de oprindelige ordrer lagt hos leverandøren.
  • Manglende integration – Softwarerobotter bør generelt overvejes ved manglende integration mellem systemer, da robotter nemt arbejder på tværs af systemer og User Interfaces.

Der er dog visse begrænsninger ved softwarerobotter, da de ikke er klogere, end vi gør dem til. Hvis du foretager ændringer på en hjemmeside, skal robotten have besked på, hvor de rette informationer nu kan findes på hjemmesiden. Det bør også overvejes, om samme automatisering kan opnås ved at foretage ændringer eller tilføjelser i de programmer, som bruges i dagligdagen. Det tager naturligvis også tid at bygge robotter, hvilket skal kunne modsvares af den tid, der spares fremover, ved at robotten overtager arbejdet.
 

Vi har brugt robotter i flere år

Hos Roesgaard har vi arbejdet med RPA siden 2018. I dag har vi mere end 20 robotter internt i huset, som reducerer vores trivielle arbejde betydeligt og hjælper med at udføre kvalitetskontrol. Medarbejderne er glade for at slippe for trivielle rutineopgaver og kommer gerne med forslag til nye robotter, som kan bygges. Vores erfaring er, at softwarerobotter er et vigtigt værktøj i IT-værktøjskassen.
 

Der findes allerede mange softwarerobotter

Skal du i gang med softwarerobotter nu, når det bliver et standardprogram for alle – både kolleger og konkurrenter? Du skal i hvert fald overveje at komme i gang med at eksperimentere med det.

Ifølge Microsoft bruger flere end 350.000 virksomheder allerede softwarerobotter i Power Automate. Dette tal forventes at stige, når det i efteråret bliver en del af standard Windows-programmet. Det er dog allerede nu gratis at downloade programmet, hvis du ikke kan vente med at automatisere din forretning.

Skrevet af:

Jesper Esman

Jesper Esman

Head of Business Development

21 34 38 99  ·  jes@roesgaard.dk