Ny skatteaftale med Frankrig

16. februar 2022

Ny skatteaftale med Frankrig

Danmark og Frankrig har nu indgået en ny aftale til undgåelse af dobbeltbeskatning. Aftalen regulerer blandt andet beskatningen af danske pensionister, som bor i Frankrig.

Danmark og Frankrig har nu, efter mange års forhandlinger, indgået en dobbeltbeskatningsoverenskomst.

Danmark har indgået en lang række dobbeltbeskatningsaftaler, som er med til at sikre, at den samme indkomst ikke beskattes i flere lande. Det kan blandt andet være relevant, hvor en virksomhed eller person som er hjemmehørende i ét land har indtægter fra et andet land, eller hvor flere lande i øvrigt mener at have beskatningsretten til en indtægt.

I 2008 opsagde Danmark imidlertid dobbeltbeskatningsaftalen med Frankrig for dermed at sikre, at Danmark kunne beskatte danske pensionister, som flyttede til Frankrig. Efter den gamle aftale kunne danske pensionister bosiddende i Frankrig nemlig hæve deres danske pensioner til en lavere beskatning i Frankrig, selvom pensionsindbetalingerne var fradraget i den danske skat.

Fra 1. januar 2023 træder en ny dobbeltbeskatningsaftale i kraft, som sikrer enighed på pensionsområdet.

Med den nye dobbeltbeskatningsaftale opnår Danmark beskatningsretten til pensionsudbetalinger fra Danmark, når pensionen hidrører fra fradragsberettigede eller skattefrie pensionsindbetalinger og udbetales til danskere bosiddende i Frankrig. Den danske beskatning reduceres dog med den skat, som Frankrig måtte opkræve af pensionen. På den måde sikres det, at danske pensionister ikke opnår nogen skattemæssig fordel ved at flytte til Frankrig men på den anden side heller ikke beskattes dobbelt.

Med den nye dobbeltbeskatningsaftale får danske virksomheder og personer med indtægter eller aktiver i Frankrig dog generelt bedre vilkår og færre administrative byrder, da der nu etableres et fælles regelsæt til undgåelse af dobbeltbeskatning.

Aftalen indeholder således sædvanlige bestemmelser om fordeling af beskatningsretten til blandt andet løn, udbytter, renteindtægter, royalty og indtægter fra fast ejendom mv. og indeholder samtidig en fælles definition af, hvor personer og selskaber mv. med tilknytning til begge lande skal anses for at være skattemæssigt hjemmehørende.

Aftaleteksten kan ses på Skatteministeriets hjemmeside: https://www.skm.dk/media/10994/dobbeltbeskatningsoverenskomst-mellem-danmark-og-frankrig-af-4-februar-2022.pdf

Der mangler fortsat at blive indgået en ny dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Spanien i stedet for den tidligere overenskomst, som også blev opsagt af Danmark fra 1. januar 2009.

Skrevet af:

Kirsten Helene Balle

Kirsten Helene Balle

Advokat

76 28 61 40  ·  khb@roesgaardadvokater.dk